Schladminger Tauern Höhenweg

De Schladminger Tauern Höhenweg is een hiking trail gelegen in Steiermark, nabij het dorp Schladming. De complete route brengt je via uitdagende paden en gevarieerd terrein vanaf de Hochwurzen Hütte naar Sankt Nikolai im Sölktal. Omdat dit onze eerste meerdaagse wandeltocht zou worden, hebben wij besloten om de 5-daagse variant te lopen. Deze route brengt ons weer terug in het dorp Schladming.

En zo vertrokken wij in de warme zomer van 2017, bij de Hochwurzen Hütte aan deze geweldige meerdaagse wandeling. Vanaf het startpunt volgen we de route vanuit de bossen richting de groen begroeide bergkammen van de Niedere Tauern. Omgeven door het geweldige panorama van het Dachstein Massief en de Grossglockner in de verte. Het pad brengt ons gedurende deze lange eerste dag via verschillende bergtoppen en enkele kleine bergmeertjes naar de Ignaz-Mattis Hütte gelegen aan de Giglachsee.

De Ignaz-Mattis Hütte (1986m)

De Ignaz-Mattis Hütte is een redelijk grote berghut gelegen op een kruispunt van meerdere trails in de regio. Met een geweldige ligging aan de Giglachsee en de toegankelijkheid vanuit het nabijgelegen dal, is dit dan ook een populaire hut onder de “dagjesmensen”.

Vanuit Schladming is er een busverbinding de Ursprungalm in het dal. Vanaf hier is het een korte wandeling naar de hut. Dit is de reden dat het in het hoogseizoen vaak relatief druk is, en het wordt aangeraden om ruim van tevoren te bellen om je overnachting te regelen.

Oordoppen zijn geen overbodige luxe …

Na een lange dag lopen strijken we neer op het terras en genieten in de laatste zonnestralen van een welverdiende maaltijd en een grote pul bier. ‘s avonds bespreken we de route voor de volgende dag door en maken ons gereed voor de nacht op de Matrazenlager van de hut.

We slapen vannacht met 24 andere mensen op een grote slaapzaal. Oordoppen zijn geen overbodige luxe want naast de snurkende mensen, is goed te merken dat dit een oude hut is. Het piept en kraakt aan alle kanten!

Via de Rotmandlspitze (2453m)

Na een redelijke nacht en een goed ontbijt maken we ons gereed voor de tocht richting de Keinprecht Hütte. Er zijn meerdere routes mogelijk. De één stuurt ons via een lange ronde met weinig hoogte meters langs de Duisitzkarsee en de Fahrlech Hütte. Dit is het meest gebruikelijke, en daardoor drukkere pad. Maar omdat wij graag van onze rust genieten kiezen we voor de andere, kortere, maar een stuk zwaardere route.

Vanuit de Ignaz-Mattis Hütte vervolgen we onze route en beginnen aan de klim naar de Rotmandlspitze. Het pad kronkelt 2km lang omhoog en we stijgen ruim 500m. Het laatste stuk is dan ook behoorlijk stijl. Hier leggen we de laatste 150 hoogtemeters af in een afstand van 300m. Eenmaal boven op de Rotmandlspitze, kijken we aan de andere kant neer op de Fahrlech Hütte terwijl we genieten van de omgeving onder het genot van een warme zak voedsel.

Genieten van de rust en de stilte, afgesloten van de bewoonde wereld!

Na een verdiende pauze laten we de Rotmandlspitze achter ons en dalen af naar de Krukeckscharte. We passeren hierbij een blokkenveld waar we goed op de routemarkering moeten letten. Wanneer we aankomen in de Krukeckscharte kijken we vanaf een steile wand neer op de Keinprecht Hütte. 

Doordat we de korte route hebben genomen, kunnen we eenmaal beneden, de rest van de middag heerlijk genieten van de rust en de stilte.

Over Gollingscharte (2336m)

Vanaf de Keinprecht hutte vervolgen we onze route naar de Gollinghutte. Onderweg zullen we tweemaal goed moeten klimmen omdat deze dag ons over de Trockenbrotscarte en de Gollingscarte brengt. Zodra we aankomen op de Trockenbrotscarte worden we beloond met een geweldige kijk op de Hochgolling en beseffen dat we nog een behoorlijke klim voor de boeg hebben.

Beneden in de vallei lunchen we bij de Landawirseehütte en maken ons op voor de klim naar de schouder van de Hochgolling, de Gollingscarte. Eenmaal begonnen aan de klim trosteren we enkele steile passages, en ontmoeten we een groep Duitsers, die met de hele familie aan het wandelen zijn. De jongste een jaar of 5, de oudste z’n jaar of 80.

In deze omgeving voelt een mens zich nietig!

Tijdens deze dag beseffen we ons pas hoe klein een mens in deze wereld is. De enorme wanden en hoge toppen sluiten ons deze dag in. Aan de andere kant van de Gollingscarte dalen we namelijk het natuurlijke amfitheater in. Terwijl een regenbui aan de andere kant van de Hochgolling blijft hangen, lopen we in lichte regen de Gollingwinkel in. Een magisch gezicht nu de bergwanden vochtig worden. In de verte zien we het eindpunt van deze dag.

De Greifenberg (2618m)

De Gollinghütte is toch wel de meeste idyllische berghut in de omgeving. Gelegen diep in de Schladming Tauern omringt door de hogere bergtoppen is dit toch wel het hoogtepunt van deze tocht. 

Bij de Gollinghütte staan we aan de voet van de Greifenberg, die we deze dag zullen moeten beklimmen om bij onze volgende overnachting aan te komen. Direct na het oversteken van het bergstroompje begint de zware maar mooie klim naar 2618m. Tijdens deze klim, stijg je echt uit de vallei omhoog. Met een prachtig panorama op de Hochgolling en de Gollingwinkel aan de ene kant, en een terugblik richting de Dachtstein aan de andere zijde.

Een prachtig zicht op de hele regio!

Na de klim van ruim 3 uur komen we aan de top en krijgen een prachtig zicht op de hele regio. Ook hebben we een goed zicht op de afdaling die wij de dag hiervoor hebben gemaakt, en beseffen nu pas dat die best wel stijl geweest is. Boven op de top genieten we van het uitzicht en de stilte.

Tijdens de afdaling richting onze volgende overnachting lopen we door de Klafferkessel. Een bijzonder waterrijk gebied boven op de berg. Met verschillende bergmeertjes is dit de bron voor een hoop bergstroompjes in deze regio. Uiteraard moet er nog even gezwommen worden voordat we onze route vervolgen langs een van de stroompjes richting de Preintaller Hütte waar we de dag gezellig afsluiten met een groepje Belgen en de nodige glazen Schladminger Bier.

De plannen veranderen door slecht weer!

De Preintallerhütte is de grootste hut die wij deze wandeling aandoen. Het is dan ook aan te raden, net zoals bij de Ignaz-Mattis Hütte om ruim van tevoren even te bellen om zeker te zijn van een slaapplaats. Gezien er voor de volgende dag slecht weer voorspelt is, besluiten wij om de laatste hut niet aan te doen en bellen deze af.

De volgende ochtend dalen wij af vanaf de Preintallerhütte richting Der Riesachsee im Untertal en laten hiermee de Schladminger Tauern achter ons. Als afsluiting van deze mooie onvergetelijke meerdaagse wandeltocht komen we nog langs de watervallen bekend als de Riesachfälle. Een uitmonding van het eerder gepasseerde meer. 

Eenmaal beneden komen we de groep Belgen van de avond ervoor tegen en gezamenlijk wachten we op de bus die ons terug brengt naar Schladming.

Schladminger Tauern Höhenweg

Terugkijkend op deze mooie tocht, kunnen we stellen dat de Schladminger Tauern Höhenweg een mooie route in een veelzijdige omgeving is.  Het is geschikt voor beginners, maar zeker niet saai voor de doorgewinterde bergwandelaar. De route is erg goed aangegeven en bied genoeg mogelijkheden om bergtoppen aan te tikken of vroegtijdig weer naar het startpunt terug te keren.

Voor aanvang en bij terugkomst van de wandeling hebben wij enkele dagen overnacht in het gezellige Hoferhof in Schladming. Vanuit hier heb je de mogelijkheid om met de bus richting het startpunt van de route te gaan en kan de auto achterblijven bij het hotel.

Daarnaast biedt het de mogelijkheid om voor aanvang van de tocht een paar wandelingen te maken om te acclimatiseren. Zo is een bezoek aan de Dachstein een leuke dag vulling. In het Dorp zitten een aantal prima restaurantjes en zijn er gedurende de zomer verschillende activiteiten te beleven. Zo hadden wij het geluk om de regionale houthakkers competitie te kunnen bijwonen.

Op een afstand van 1,028 km en 10 uur rijden, als de wegwerkzaamheden mee zitten, is dit dorp in de Oost Alpen zeker de moeite waard om te bezoeken. Een perfect opstap punt voor diverse wandelingen, als deze meerdaagse tocht niet in de planning staat, of als wintersportvakantie.

Startpunt Hochwurzen
Rohrmoosstraße 78,
8971 Schladming, Oostenrijk

Hotel Hoferhof
Wiesenweg 51 
8971 Schladming / Rohrmoos 
https://www.hofer-hof.at/en/

Ignaz-Mattis Hütte
https://www.alpenverein.at/ignazmattishuette/


Keinprecht Hütte
https://www.alpenverein.at/keinprechthuette/


Golling Hütte
https://www.alpenverein.at/huetten/index.php?huette_nr=1320


Preintaler Hütte
https://www.alpenverein.at/huetten/index.php?huette_nr=1321

Facts
Totale afstand: 42,75 km
Totale Stijging: 3,317 m
Totale Daling: 4.061 m
Hoogteverschil: 1,509
Aantal overnachtingen: 4

Download de route hieronder als GPX!

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.